JAZDENIE POMȎŽE TVOJMU TELU

20.02.2016 18:22
Prvá zmienka o liečbe pomocou koní pochádza od Hippokrata, jedného z najvýznamnejších lekárov všetkých čias, ktorý odporúčal jazdu na uvoľnenie stuhnutého svalstva.
Harmónia v sedle Vám ponúka jazdecké kurzy pod vedením skúseného učiteľa jazdy a profesionálneho jazdca Miroslava Slobodníka a fyzioterapeutky, hipoterapeutky, jazdkyne a učiteľky jazdy Anežky Slobodníkovej.
Veľa ľudí sa u nás presvedčilo o tom, že keď po celodennom sedení v kancelárii pobudnú aspoň hodinu týždenne v sedle, ich boľavý chrbát sa prispôsobí pohybu chrbta koňa, ich stuhnuté svalstvo sa uvoľní a cítia sa oveľa lepšie. Jazdením na koni sa dodržiava istý korektný sed, výsledkom čoho sa zlepší vzpriamené držanie tela a tým sa podporuje dynamická stabilizácia chrbtice. Toto určite ocení veľa ľudí. Hlavne ľudia so sedavým zamestnaním, ale nie len táto skupina ľudí. Myslím, že v dnešnej dobe je nás veľmi veľa takých, čo si už povedali, že musia so sebou niečo robiť, lebo majú ťažkosti s krížami a s krčnou chrbticou od čoho sa odvíja aj bolesť hlavy. Ľudské telo sa skladá zo 640tich svalov, pričom len pri smiechu zapojíme 312 svalov. Predstavte si, koľko svalov sa musí zapojiť na to, aby ste sa udržali na koni a dokázali sa s ním zosúladiť. A keď k tomu ešte pridáme aj úsmev na perách z dobrého pocitu, určite zapojíme všetky svaly a bude nám oveľa, oveľa lepšie. No nestojí to za to?
Galenos, jeden z najznámejších starovekých lekárov odporúčal jazdenie pre cvičenie tela a zmyslov. Má vplyv nie len po fyzickej stránke. Je to pohladenie pre dušu a vynikajúco pôsobí pri rôznych zdravotných ťažkostiach, čoho dôkazom je aj využitie pri liečení mnohých telesných a psychických porúch. Jazdením na koni sa zlepšuje celkové vnímanie okolia a sveta, dochádza k vylepšeniu koncentrácie a komunikácie. Veď vysvetliť takému koňovi čo chcem, keď mi nerozumie, dá zabrať. No nie? Posilňujeme tým svoju sebaúctu a vzbudzuje to v nás chuť do života. Jazdenie nám pomáha pochopiť zmysluplný život a radosť z neho.